April 29, 2013

ready stock : satin deco pillow

****sticky post****


Salam.


Setelah hampir 3 minggu tanpa update terbaru, hari ni baru Anis nak memunculkan diri semula. Ngee.


Anis da jadi wahm sejak awal minggu ni. Sabtu lepas last day kerja. Sejak bekerja dari rumah ni lagi la tak menyempat nak mengadap blog untuk berkongsi perkembangan terkini. Hee.


Ok kali ni Anis update cepat-cepat je tau. Sekadar nak buat sedikit pengumuman katanya. :P


Untuk pembaca yang da lama mengikuti blog Anis ni mesti tahu kan Anis ada menjual bantal deko untuk hiasan pelamin sanding, pelamin nikah atau sekadar untuk buat hiasan rumah. Jadi di kesempatan ini Anis nak keluarkan bantal deko ready stock untuk sesiapa yang berminat. Bantal-bantal ni da siap dijahit pun. Tinggal tunggu tuan baru je.


Jom terjah!




dua warna belah kanan tu ada customer tempah tapi Anis sekalikan dalam photoshoot ni. Hehe. Warnanya pink belacan dengan krim. Pink belacan tu mahal sikit 1 set RM35 sebab jenis kain berbeza dengan yang Anis selalu guna. Kain yang Anis selalu guna tak ada warna pink belacan.



Berikut warna-warna yang ready stock ye. Sesiapa berminat boleh email Anis di 2hatijadisatu@gmail.com untuk tempah. Yang ni bayar hari ni, esok atau lusanya Anis da boleh keluar pos.









Satu set mengandungi 4 biji bantal cuma RM25 sahaja.

Kos penghantaran boleh pilih antara dua:

Pos domestik (3-4 hari bekerja) : RM7.00

City Link (1-2 hari bekerja) : RM15.00


Kalau nak warna lain boleh terus email Anis ye.


Kat bawah ni antara warna yang Anis pernah jahitkan untuk customer Anis:





Yang berikut ni pula bantal deko masa majlis walimah Anis dulu :




ok tu je buat masa ni ye.


Jangan lupa sesiapa berminat terus email Anis tau. Nak tempah warna lain pun boleh. ;)





April 26, 2013

nama suami saya Noraffendy ;)

Salam jumaat para pembaca budiman.



Sekadar nak berkongsi sedikit cerita yang berlaku semalam. Ngee.



Masa Anis tengah kemas bilik lepas solat isyak, dapat notification dekat hp yang ada email masuk. Bila tengok rupanya email yang menyatakan ada komen masuk dekat blog 2hati-jadi1 ni. Mula-mula Anis baca sekali imbas je sebab tengok nama anonymous selalunya komen spam je. Masa nak tekan delete tu sekali terperasan yang komen tu dalam bahasa melayu. Eh ada pembaca komen rupanya. Lepas baca tu Anis gelak-gelak sendiri. Nak tahu sebab apa? Jom baca komen tersebut:




Anonymous said...
tunang saya bukak blog nie td.. dia trkjut sebab gnbar suami akak dia cakap sebijik cam muka saya.. dia igt sy dh kawen snyap2.. hahaha sy prsan jgk mmg gmbr abg 2 lbh krang muka sy time abg 2 pndg akak...
utk maklumat tunang sy, sy xkawen lg tau.. akad nikah pn belum..
sy kenal awk time awk f1, time 2 sy f5.. kite knal pn dh 10taun kn.. 2013 ni cukup 10 taun kite knl n 11.9.2013 ni genap 6 thn kite cple kn.. celah mane sy smpt kwen ngn pmpuan laennye bidadari syg... huhuhu.. ni 1 dunia bc n tau sy x kwen lg..hahaha..insyaAllah bln 9.2013 ni pnjg jdh kita, kite nikah k..

kpd tunang sy Suriyana.. dr sy Hafizul.. ikhls n jjr sy msh bujang.. jgn risau.. awk bkn istri no 2 sy.. ikhls dr hti sy, awk dh lbh dr ckp utk jd makmum sy, plengkap tlang rsuk sy.. sy bkn mncri prmpuan utk jd istri sy.. sy mncri muslimah n awk lh muslimah e2.. ckp lh awk utk sy.. sy trma sgla kkrngan awk.. sy syukuri sgla klbhan awk.. & sy mmg syg awk.. sy nk jdkn awk istri sy yg sah ikhls krna Allah...




Nah bukti nama suami Anis. Ni surat beranak Aneesa Hani. Bukan Hafizul kan?? Hiks.

  




Sebagai penutup, tepek dua gambar masa bulan madu setahun yang lalu.











Ok la sampai di sini dulu ye. Entry suka-suka di hari Jumaat. Dan sebagai penutup, nama suami saya Noraffendy. Ngee.



Daa~




April 04, 2013

Bahan Bantu Mengajar Untuk Aneesa Hani

Salam.


Walaupun Aneesa Hani baru berusia 2 bulan lebih, tapi Anis da sediakan bahan bantu mengajar untuk Aneesa seawal yang mungkin. Anis sediakan awal bukan sebab tak menyabar tapi sebab Anis nak rangsang minda Aneesa dengan aktiviti yang bermanfaat dan dalam masa yang sama mendekatkan Aneesa dengan ilmu sejak dari kecil lagi.


Anis juga menjadikan anak kak usrah Anis sebagai contoh. Kalau masih ingat, tahun 2011 Anis pernah jadi babysitter kepada si kecil Muhammad yang mana Anis pernah kongsi pengalaman menjaga Muhammad dalam blog ini juga. Hahh kalau nak tahu, kak lin mendekatkan Muhammad dengan ayat al-Quran sejak dari usianya 3 4 bulan gitu tau. Sekarang Muhammad da berusia 2 tahun lebih dan mampu membaca surah-surah pendek dalam al-Quran. Teruja betul Anis baca perkongsian kak lin perihal Muhammad dalam blog beliau. Itu sebabnya Anis nak dekatkan Aneesa dengan ayat-ayat al-Quran dan ilmu-ilmu lain seawal usia Aneesa 3 bulan.


Jom Anis kongsikan antara bahan bantu mengajar untuk Aneesa yang Anis da belikan siap-siap awal bulan lalu. Maklum la gaji free kan. Sakan la shopping. Ngee.





Islamic Soft Book


Soft book ni Anis beli daripada kawan ukm Anis. Boleh search page di facebook : Super Muslim Kids
Masa soft book ni baru sampai rumah, harus la Anis yang teruja lebih nak baca kan. Aneesa buat muka tak tahu je. Ngee. Sangat menarik tau buku ni. Harga pun berpatutan.





Flash Card abjad dan nombor.


Yang ni yang pertama sekali Anis belikan untuk Aneesa. Teruja kan. Tapi belum buka lagi la sebab Aneesa pun belum pandai pegang barang lagi. Flash card ni Anis beli dekat kedai buku Popular. Kalau ikut nafsu ada banyak lagi flash card yang Anis nak beli tapi suami kata cukup la yang ni je dulu. Jadi kena tahan nafsu shopping dekat Popular untuk sementara waktu ni. Hee.





Set al-Furqan, flash card alif ba ta, cd juz' amma dan buku permainan untuk bayi ni pula Anis beli online di Islamic Parenting Network.


Cd juz' amma tu Anis letak dalam kereta jadi bila bawa Aneesa naik kereta Anis akan pasang cd ni untuk jadi halwa telinga Aneesa. Ada vcd lagu al-furqan juga tapi tak ada dalam gambar. Vcd tu Anis buka dekat laptop dan bagi Aneesa dengar sambil dia berbuai.


Kadang-kadang Anis buka video alif ba ta di youtube juga sambil ribakan Aneesa. Aneesa seronok dengar lagu alif ba ta tau. Ada satu hari tu Anis buka lagu alif ba ta sambil menyusukan Aneesa, mengekek dia gelak sambil menyusu. Hee geram tengok!


 Setakat hari ni tu je la bahan bantu mengajar yang Anis da sediakan untuk Aneesa. Permainan pun ada juga tapi tak ambil gambar. Ala permainan biasa-biasa je. Yang ada bunyi-bunyi bila goncang tu. Hehe.



Sebagai penutup, nah Anis kongsikan gambar Aneesa terbaru. Tapi ni pun tak ada terbaru mana. Gambar ni Anis ambil sehari sebelum Anis mula naik kerja 3 minggu lepas. Hehe.








April 02, 2013

Perkongsian : Jadual Mengepam Susu



Salam.



Rasanya ramai ibu baru yang pening memikirkan bila la masa sesuai nak buat stok susu untuk anak kan. Ada yang kelam kabut lagi risau susu badan tak cukup untuk keperluan anak bila da naik kerja nanti. Atas dasar nak membantu kawan-kawan blog Anis ni, Anis akan kongsikan jadual Anis mengepam susu untuk Aneesa Hani. Alhamdulillah dengan jadual ni Anis dapat buat stok yang meriah untuk Aneesa sejak dari dalam pantang lagi. Tanpa pengambilan apa-apa supplement lagi tau.



Meh anis kongsi jadual Anis pam susu ye..





1. Masa dalam pantang memang baby akan menyusu selang 2 3 jam kan, minggu-minggu awal tu puting Anis melecet. Biasanya kalau melecet pun sebelah je dalam satu masa. Jadi breast yang puting melecet tu Anis akan rehatkan dari Aneesa guna. Anis bagi yang kurang melecet je dan puting yang melecet ni Anis akan pam. Jadi dapat buat stok dalam pantang walaupun baby demand nak susu tiap 2 jam.. Pusingan ni akan berubah bila breast yg Aneesa asyik hisap tu pulak melecet. Jadi kita tukar la breast mana untuk anak hisap, breast mana untuk pam. Awal-awal ni susu sikit, sekali pam dapat la 2 3 oz gitu. Anis simpan dalam botol, kumpul sampai sesi last mengepam baru bungkus dalam plastik. Jangan bagi anak susu yg dipam tu sebaliknya bagi dia hisap direct je.






2. Da hujung pantang jadual tidur Aneesa da ok sikit, dia da mula tidur lama, tak demand susu setiap 2 jam sangat. Masa ni Anis guna teknik Anis cipta sendiri untuk dapat banyak susu setiap kali pam. Hehe. Teknik tu namanya teknik 2+1. Anis bagi Aneesa hisap breast yang sama untuk 2 sesi menyusu berturut-turut dan rehatkan breast lagi satu. Anis tak pam dan tak bagi Aneesa hisap pun breast lagi satu tu. Bila Aneesa nak menyusu kali ketiga, Anis akan buat teknik tandem. Aneesa masih akan hisap breast yg sama 2 sesi sebelum tu, dan Anis akan pam breast yang da rehat 2 sesi tu sebab dia macam penuh tau. Pam sesi ni akan dapat penuh terus satu botol 4oz ke atas. Cuba la. Hehe. Sampai sekarang Anis buat teknik ni untuk kumpul banyak susu sekali pam.. ;)






3. Bila da naik kerja, dan da pandai menyusukan Aneesa cara baring pula, setiap malam Aneesa akan mengempeng dekat breast belah kanan sebab Aneesa tidur tengah-tengah antara Anis dan suami. Sepanjang malam Anis cuma bagi Aneesa menyusu belah kanan je sebab malas nak tukar-tukar tempat. Hehe. Bila bangun subuh confirm belah kiri akan bengkak. Pagi ni Anis akan buat teknik tandem juga. Aneesa akan menyusu belah kanan dan Anis akan pam belah kiri. Sesi yang ni biasanya dapat 5-6 oz.






4. Dekat pejabat pula Anis pam area 10.30am atau 11am macam tu. Masa ni biasanya dapat lebih kurang 10oz. Awal-awal naik kerja dulu Anis buat 2 sesi, 1 lagi belah petang pukul 3pm. Sesi petang pun boleh dapat lebih kurang 10oz juga. Tapi sejak Aneesa tak nak botol terus ni Anis kena balik tengah hari untuk menyusukan dia. Jadi sesi petang tak buat da. Anis simpan sampai balik kerja pukul 5 nanti. Bila balik kerja buat tandem lagi sekali. Bagi Aneesa hisap breast yang sama dia hisap tengah hari tadi dan Anis pam breast lagi sebelah. Sesi petang ni dapat la 5oz gitu. Belah malam tak pam da sebab bagi Aneesa ngempeng puas-puas..hee






ok tu je jadual Anis pam susu bermula dari dalam pantang sampai da naik kerja. Sebenarnya tak susah pun nak sediakan stok susu untuk anak ni yang penting kena rajin je. Dan Alhamdulillah rezeki Aneesa dapat menyusu badan sepuasnya. Para ibu juga pastikan sentiasa positif ye. Yakin la susu badan kita cukup untuk anak kita. ;)