July 04, 2013

kongsi sikit perkembangan Aneesa Hani

Salam.


Hari ni terasa nak menulis sikit pasal anak dara Anis yang seorang tu siapa lagi kalau bukan Aneesa Hani. Hee.


Sejak ada anak ni, blog memang terabai habis la. Update pasal diri sendiri pun tak ada. Semua Aneesa Hani da ambil alih. Facebook pun apatah lagi, update pasal Aneesa saja la. Tipikal mummy. Hehe.


Semalam Anis dan suami bawa Aneesa untuk pemeriksaan bulanan di kk. Ni pun setelah 2 bulan tak pergi. Asyik la bertangguh kan tapi mujur semalam tak kena bebel dengan nurse. ;)


Anis antara mummy yang memilih untuk tidak memvaksin anak jadi nurse pun tak kisah sangat Anis datang checkup bila. Tarikh temujanji untuk bulan depan pun tak ada sebab ikut suka Anis je nak datang bila. Hehe.


Setakat hari ini, Alhamdulillah kesihatan Aneesa masih di tahap optimum walaupun tidak divaksin. Hari tu je Aneesa kena selsema sikit tapi Anis cuma gunakan penawar semulajadi untuk ubati Aneesa tanpa menggunakan ubat klinik. Apa yang Anis lakukan adalah sapu kunyit pada batang hidung Aneesa, sapu vicks pada dada dan belakang badan Aneesa setiap kali lepas mandi dan sedut hingus Aneesa setiap kali meleleh. Alhamdulillah sekarang Aneesa bebas selsema. :)


Perkembangan Aneesa setakat hari ini di usia 5 bulan 3 minggu:

- pantang dibaringkan terus meniarap
- suka guling2 atas katil sampai hampir jatuh katil..fuhh
- suka dengan bacaan al-Quran Ahmad Saud
- suka membebel
- suka menjerit
- senyum lebar bila mummy dia menyanyi lagu bahasa dia..haha
- dalam proses nak merangkak
- berat terkini 8kg
- masih menyusu badan sepenuhnya


1 Ramadhan nanti insyaAllah Aneesa Hani genap 6 bulan. Tapi Anis masih belum bersedia nak kenalkan Aneesa dengan solid food. Mungkin mula lambat sikit la sebab Anis nak menyusukan Aneesa sepenuhnya selagi boleh tanpa bantuan makanan lagi. InsyaAllah.


Ok la setakat ni dulu perkembangan Aneesa Hani ye. Panjang umur jumpa lagi. Daa~









1 comment:

~misshuny~ said...

gerammye tgk pp!hehe..
aneesa hani..rye ni dtg la melaka umah untie hani..nak duit rye x?hihi