March 07, 2013

Review : Pad Bersalin Pureen

Salam.


Fuhh..fuhh..Sebulan tanpa entry baru. Hee.


Maklumlah sejak dah selamat bersalin ni kan, masa banyak tertumpu pada anak je. Kadang tu masa untuk diri sendiri pun tak sempat. Inikan pula nak luangkan masa menaip entry kan.


Banyak nak kongsi dalam blog ni. Lagi-lagi pengalaman sebagai ibu, perkembangan baby Aneesa dan macam-macam lagi la. Tapi tu la, nak online guna laptop ni tak boleh lama-lama. Kadang sebelah tangan dekat laptop, sebelah lagi tengah buai Aneesa. Selalu Anis online guna hp tengok fb je. Hee.


Ok entry kali ni Anis nak review sikit benda berkaitan dengan persiapan nak bersalin. Salah satu barang mesti ada adalah pad.


Masa Anis beli barang baby dulu, Anis beli sekali pad bersalin. Pad pilihan Anis adalah Madame Maternity Pads daripada Pureen. Anis beli pek yang 20 keping je.


Daripada pengalaman Anis menggunakan pad ni, secara jujurnya la kan, urgghhhh tak selesa!


Pad pureen ni lapisan atas dia lembut. Berbeza dengan pad datang bulan tu. Pad yang ni bahagian atas dia tak ada jahitan sulam bentuk 8 kat tengah dia tu. Ala korang mesti faham kan.


Disebabkan bahagian atas dia cuma lapisan kapas yang tak dijahit melekat dengan lapisan bawah dia, bila Anis duduk kemudian nak bangun, bila tarik seluar dalam mesti lapisan kapas yang paling atas tu akan melekat pada luka jahitan Anis.


Sangat tak selesa tau. Luka jahitan Anis da la banyak kan, lepas tu pad ni melekat pula dekat luka tu. Rimas betul rasanya. Tapi mujur darah yang keluar banyak cuma beberapa hari pertama je. Lepas tu terus keluar sikit-sikit je. Masa ni Anis kirim pada suami belikan pad kotex slim je. Mujur suami tak segan nak belikan. Hee.


Sejak dari tu Anis cuma pakai pad kotex slim je sampai la darah kering. Lagi selesa walaupun sakit pada bekas jahitan masih terasa sikit-sikit tapi bila bangun dari duduk tak ada la pad melekat pada luka lagi. Hee.


Pendapat Anis, bagi m2b yang nak beli pad, boleh beli pad pureen ni tapi beli pek yang 20 keping ni je la. Tak pun yang 10 keping tu. Tak payah beli yang 40 keping tu. Bila da habis 20 keping tukar je pakai pad period yang biasa korang pakai. Anis beli yang 20 keping tu pun masih berbaki lagi sebab tak rela da nak pakai. Hehe.





Ini pad yang Anis maksudkan. Harga untuk 20 keping tu dalam RM13 macam tu la.





Ok sampai di sini dulu review Anis berkaitan pad ni ye. Hehe.





Terselit satu gambar masa honeymoon dulu. Lalalala. ^___^



3 comments:

Suria said...

suria pun beli pack/20pcs je..
sbb dh bace review mcm xbest, hihi
pasni kena beli yg overnite long la cam gune time period tu, setakat slim tu suria sejam pun x sampai klu period..hehe

hanizan said...

Ye la anis...hani pn xselesa pkai pad ni..dah la panjang sgt...hanu pakai dlm 2-3 helai je pastu guna pad biasa..lg selesa kan

Anonymous said...

Hi..ni nurul..silent reader...sy pkai pad biasa je..yg overnight..panjang 32cm tu..alhamdulillah ok..selesa...