March 13, 2013

Review : Bersalin di hospital kerajaan

Salam.



Kali ni Anis nak review berkaitan hospital pula. Mungkin perkongsian Anis ni boleh membantu para bakal ibu dalam nak membuat pilihan sama ada nak bersalin di hospital kerajaan atau swasta.



Sebelum Anis bersalin, Anis ada juga buat kajian la sikit kan berkaitan hospital yang akan Anis serah diri untuk bersalin nanti. Anis bersalin di hospital kerajaan di kluang je.Nama rasmi dia apa eh. Hospital Enchee Hajah Besar gitu la kot. Tak ingat sudah. Sebab selalunya cakap hospital kluang je. Hehe. Hospital yang ni hospital baru jadi susah sikit nak dapatkan review daripada blogger kluang. Mungkin belum ramai yang blogger yang bersalin dekat situ kot.


Ada seorang senior sekolah merangkap kakak usrah Anis pula sanggup tengah sakit-sakit nak bersalin berdesup ke hospital batu pahat. Jadi Anis macam pelik kenapa dengan hospital kluang? Teruk sangat ke layanan dan servis dia?


Mari Anis kongsikan pengalaman Anis.




Wad bersalin


Anis kena tahan dekat hospital selama 5 hari 4 malam. Lama kan?


Masa mula-mula masuk Anis kena duduk wad kelas 3 dengan katil tambahan. Memang tak seronok la. Tapi kebetulan hari tu ramai pula ibu mengandung kena tahan wad. Ada yang memang nak bersalin, ada yang asma, ada juga yang sebab darah tinggi macam Anis. Memang penuh la wad malam tu.


Masuk malam kedua Anis dapat pindah masuk kelas 2 sebab Anis ada GL dan wad kelas 2 pun da ada katil kosong. Wad kelas 2 memang sangat selesa. Dengan aircond lagi kan. Malam kedua memang tidur nyenyak la sebab Anis memang suka sejuk-sejuk ni. Hee.


Malam ketiga pula malam selepas Anis bersalin. Disebabkan Anis kena diletakkan dibawah pemantauan nurse, jadi Anis diletakkan di wad kelas 3 semula. Malam ni ramai yang da keluar wad jadi wad kelas 3 pun lengang je. Cuma 3 4 katil je yang ada pesakit. Disebabkan da tak ramai, keadaan adalah sangat selesa. Tenang je rasa.


Malam ke-empat pun Anis diletakkan di wad kelas 3. Masih di katil yang sama macam malam ketiga.



Layanan nurse


Sepanjang 5 hari 4 malam di tahan dekat wad, Alhamdulillah layanan nurse semua baik-baik. Tak tahu la mungkin bonus untuk Anis kot sebab abang dan bakal kakak ipar dua-dua kerja dekat hospital tu kan. Jadi nurse kenal dua-dua. Tapi nurse cuma tahu Anis ada kaitan dengan diorang pun lepas Anis da selamat bersalin iaitu pada malam ketiga sebab abang Anis datang wad malam-malam nak tengok anak saudara dia. Hehe. Lepas daripada tu asal nurse datang katil Anis je mesti tanya "awak ni adik fizi eh? patut muka ada iras" Hehe. Dua malam yang pertama nurse tak tahu pun abang Anis kerja hospital, tapi layanan masih tetap mesra dan baik.



Layanan nurse di dewan bersalin pun baik-baik belaka. Masa Anis salah teran pun tak ada pun kena tengking ke apa. Semua cakap sopan-sopan je. Sampaikan masa Anis da siap jahit Anis boleh borak-borak dengan ketua nurse dekat dewan bersalin tu. Siap tanya pasal jamu la, makanan pantang la. Dia pun layan je Anis borak. Hehe.



Layanan doktor


Kebanyakan doktor semua baik-baik. Anis cuma tak puas hati dengan seorang doktor je. Doktor yang tarik tiub kencing dengan keluarkan gumpalan kain dalam rahim Anis tu. Geram sangat dengan dia. Kasar betul. Lepas tu cakap nak tegas je. Tak tahu agaknya orang menahan sakit ni. Doktor tu belum kahwin memang tak tahu sakit bersalin tu macam mana. Puii.


Makanan


Makanan dekat hospital sedap-sedap. Hihi. Ada hari Anis dapat nasi briyani lagi tau. Lauk-pauk makan tengah hari dengan makan malam pun sedap-sedap semuanya. Harus makan sampai licin tray. Ngee.




Apa lagi eh nak review pasal hospital kerajaan ni?


Rasanya tu je kot. Nanti kalau ada lagi Anis akan update entry ni eh.


Sebagai penutup:




Berposing dalam surau masa solat maghrib 9hb. Owh nampak perut besar tu sila jangan tertipu ye. Tu sebenarnya gumpalan kain banyak sangat dekat perut. Hehe. Baju pink ni uniform dekat wad. Sepanjang dekat wad pakai baju ni je la.



Ok jumpa lagi!






3 comments:

SarahSyafiq said...

plan nnti pun nak bersalin kat hosp kerajaan.hope dapat layanan okay la.

KISaHKASiH said...

Salam nk tanye...dr yg tlibat dr perempuan je ke @ad lelaki?

KISaHKASiH said...

Salam nk tanye...dr yg tlibat dr perempuan je ke @ad lelaki?