January 29, 2013

pengalaman bersalin part 2


Salam.


Ok mari bersambung ke bahagian dua pula ye.




Dalam dewan bersalin, sakit masih sama macam tadi. Contraction makin kerap. Doktor datang masukkan ubat lawas dan pecahkan air ketuban. Lepas air ketuban pecah memang bertambah sakit perut ni. Anis mengiring ke kanan ke kiri menahan sakit. Bidan pula pesan jangan teran kalau sakit sebab bukaan belum cukup lagi. Jadi setiap kali sakit Anis cuma tahan je sambil takut terteran pula. Beberapa minit lepas tu bidan tanya ada rasa nak teran tak? Anis geleng je padahal kalau ikutkan hati memang da nak teran da. Hehe. Kali kedua bidan tanya lagi terus Anis kata ada! Masa ni terus semua yang ada dalam bilik bersalin tu siap sedia nak sambut baby.


Maka bermula la kejadian push push. Masa tengah push tu suami pula telefon Anis tapi sebab masa tu tengah sibuk meneran memang tak terangkat la telefon tu kan. Hehe. Tengah sibuk meneran tu juga bidan tanya suami nak masuk sambut bayi tak, Anis jawab je tak tahu padahal awal-awal da plan dengan suami dia nak masuk sekali tapi sebab Anis tak tahu suami da ada dekat luar hospital ke tak tu sebab Anis jawab je tak tahu. Huu. 


Lepas 2 3 kali teran akhirnya jam 3.40 petang selamat la bayi perempuan kami lahir kedunia. Perasaan lepas baby da keluar, rasa macam lapang sangat. Perasaan macam orang high baru lepas hisap ganja pun ada kot. Haha.


Alhamdulillah sakit bersalin yang Anis alami tak lama. Kurang 6 jam semuanya da selesai. Tapi bahagian kita lain-lain kan. Anis senang nak bersalin tapi Allah uji di bahagian lain. Tisu rahim Anis koyak teruk. Siap ada bengkak lagi pada pintu rahim. Kalau orang lain cuma jahit luar je, Anis kena jahit dalam sekali. Tapi tisu dalam Anis terlalu lembut. Doktor kata macam taufufa. Tarik benang kuat sikit je koyak. Uhuu. 


Doktor kata Anis suka minum soya masa mengandung tapi Anis nafikan sebab soya bukan minuman harian Anis pun cuma kadang-kadang je tekak ni nak air soya baru Anis minum. Proses menjahit je mengambil masa sejam lebih. Memang sangat lama sampai lenguh-lenguh kaki ni terkangkang. Ngee. Anis juga dipakaikan tiub air kencing sebab nak elakkan luka jahitan Anis kena jangkitan. Seksa tau pakai tiub tu. Huu. Selain tiub, lubang rahim Anis juga disumbatkan dengan kain yang dicelup ubat kuning sebab tak nak ada jangkitan pada luka bahagian dalam tu. Seksa gila!


Bila da selesai menjahit baru suami dibenarkan masuk. Anis nampak je suami terus menangis. Ya Allah syukur dapat jumpa suami lagi. (mengalir air mata taip ayat ni) Anis terus salam suami. Suami pula minta maaf sebab tak sempat nak sama-sama sambut baby. Suami sampai hospital 5 minit lepas Anis selamat melahirkan anak kami. Tapi Anis tak kisah da sebab rasa lega sangat dapat tengok suami depan mata Anis waktu ni. Masa suami azankan baby pun mengalir lagi air mata ni. Rasa macam mimpi da jadi mummy. ;)


Anis di bawa semula ke wad dalam pukul 7 lebih macam tu. Malam pertama tidur dengan baby, memang kekok habis sebab nak menahan sakit dekat bawah tu, pergerakan terbatas sebab tiub air kencing lagi. Memang sangat menguji.






11 Januari 2013

Pagi ni seperti biasa doktor akan datang untuk check setiap pesakit. Anis kena ke bilik pemeriksaan sebab doktor nak check luka jahitan dan keluarkan gumpalan kain yang disumbat pada lubang rahim Anis berserta dengan nak keluarkan tiub air kencing sekali. Ya Allah ngilunya masa doktor tarik gumpalan kain dan keluarkan tiub tu. Lepas da keluarkan tu doktor nak seluk pula untuk check luka dalaman Anis sama ada darah beku masih ada atau tidak. Masa ni Anis surrender. Anis memang ngilu sangat. Anis nangis-nangis tak nak doktor tu teruskan seluk lagi. Memang sangat sakit. Doktor marah Anis pun Anis tak kira. Memang sakit sangat masa ni. Akhirnya doktor mengalah dan bagi Anis rehat dulu. Petang nanti baru seluk. Fuhh. Anis terus balik ke katil sambil nangis-nangis. Sakit sangat. Sakit seluk lebih sakit dari sakit beranak. Huks.


Petang tu dalam pukul 2 lebih macam tu nurse panggil Anis untuk seluk lagi. Kali ni Anis da prepare mental. Demi nak keluar wad punya pasal, Anis kena hadapi juga tragedi seluk ni. Uhuu. Petang ni doktor lain yang seluk. Lebih sopan dari doktor pagi tadi. Bila doktor da siap seluk, tengok-tengok masih ada bengkak yang kena dipecahkan pada pintu rahim Anis. Doktor tu kena buka sikit jahitan untuk pecahkan bengkak tu kemudian kena jahit semula. Ya Allah dugaan apakah ini? Masa doktor tu buka jahitan dan pecahkan bengkak tu tak la sakit sangat. Tapi bila kena jahit semula tu yang seksa!


Lepas je doktor tu siap keluarkan darah beku, Anis dibawa semula ke dewan bersalin untuk dijahit semula tempat yang doktor dekat wad bersalin da buka tadi. Ya Allah ini la yang paling sakit dan paling seksa bagi Anis. Walaupun doktor kata jahitan tu cuma sepanjang lebih kurang 1 inchi je, tapi sakitnya sukar untuk Anis gambarkan. Anis sampai kena ambil oksigen, disuntik ubat tahan sakit, dibius. Tapi semuanya tak mampu hilangkan rasa sakit dijahit semula tu. Anis meraung-raung, air mata ni mengalir laju je menahan sakit. Tiang besi tepi katil tu pun sampai nak tercabut Anis paut sebab menahan sakitnya kena jahit lagi. Allah Allah. Ini la bahagian ku Ya Allah. Ampuni dosa-dosaku Ya Allah.


Ngeri bila ingat. Masa da siap jahit pun Anis masih lagi meraung sampai nurse tu siap cakap "Haniza, da siap jahit ni. Jangan nangis lagi" Uhuu. Lepas je siap jahit, doktor siap datang semula pada Anis, pegang tangan Anis dan pujuk Anis. Tapi masa tu da rasa mamai sebab penat menahan sakit dan kesan daripada sedut oksigen. Rasa nak tidur je. Hehe.  Bila da selesai semua, Anis dibiarkan rehat dalam dewan bersalin tu lagi. Masa waktu lawatan pun suami datang tengok Anis dekat dewan bersalin macam mula-mula lepas bersalin semalam. Dalam pukul 7 macam tu baru Anis ditolak semula ke wad.




12 Januari 2013

Pagi ni doktor datang check lagi. Kena seluk lagi! Adudududuh. Ngeri betul part kena seluk ni tau. Bila da check apa semua, yeay! tengah hari ni da boleh keluar wad. Akhirnya, selamat tinggal tempat yang mengerikanku. Haha.


Bila da balik rumah, dua malam Anis tidur dalam keadaan trauma. Bayangkan tengah tidur Anis boleh bangun dan mengerang macam tengah kena jahit lagi dekat bawah tu. Memang sangat trauma. Sekarang je da hilang sikit perasaan trauma tu. Siap berangan nak bagi adik da pada baby kami tu. Hiks.








Bayi perempuan kami dilahirkan pada 10hb Januari jam 3.40 petang dengan berat 3.03 kg dan telah selamat diberikan nama NUR ANEESA HANI yang bermaksud cahaya yang mesra dan tenang. =)







Nur Aneesa Hani da botak dan tak suka dibedung! ;)





Ok sampai di sini perkongsian tentang pengalaman Anis bersalin. Lain orang lain bahagiannya kan? Ini bahagian Anis. Dipermudahkan bersalin tapi diuji dengan jahitan yang banyak. Tapi kini Alhamdulillah semakin sembuh dan semakin kuat. Buat kawan-kawan yang bakal melahirkan, jangan takut ye. Bahagian kita tidak sama. Mungkin bahagian kalian lebih mudah siapa tahu kan?


Jumpa lagi!




9 comments:

Gadis said...

fuhhhh...
1 nafas Gadis baca pengalaman ni utk part 2..
memang ngeri rasenyer bila part nak jahit2 tu..

Dulu Gadis pun sama mcm kamoo jugak..
dok dlm labour room kurang dari 5 jam..
sekejap je pastu dh bersalin..
tapi doktor kata bhgn miss V gadis pecah lembut mcm taufufa..
itu mmg Gadis akui la..
memang suka makan taufufa time pregnant..air soya tak suke..
huhuhu..

time nak jahit..
mulut ni selawat jek..
mmg sakit tuhan je yang tau..
mcm kamoo ckp la..
setiap org ada bhgn nyer masing-masing kan..

tapi apa-apa pun alhamdullillah semuanya selamat..
aminnnn...

Selamat berpantang yer..=)

Emylia Shahila said...

congrats Anis... wahhh.. cuak bila baca cerita Anis. Macam mana lah bahagian Emy nanti kan... Dah tak lama dah... makin berdebar rasanya T_T

hanizan said...

pengalaman anis n hani lebih kurang je, sgt senang semasa melahirkan,tp diuji dgn jahitan...ngeri bila mengenangkan...apapun,alhamdulillah slmt semuanya...sakit yg dialami merupakan pahala yg sgt besar bg seorg ibu, syukur :-)

nedy abrahaman said...

assalammualaikum anis..tahniah atas kelahiran baby aneesa! minta maaf lambat tahu perkembangan..almaklumlah bila dh tutup fb semua perkembangan xtahu haha..u, ngeri nye pengalaman bersalin u..nak nangis membace nye huhu..tp bak kate u la, lain org lain dugaan nye..jaga kesihatan and makan..diet jgn beria sgt sbb bf baby kan..nasik jgn xmakan, nanti xde susu (pengalaman jage kakak i hahahaha)..insyaAllah panjang umur kite jumpe lagi yeeee..rindu u sgt..sob3..take care =)

Rai said...

Hi Anis,
Congrats to Anis n husband sbb dapat baby girl. Ya Allah terasa sakit kie bila baca entry ni. hehe nway hope u dah makin recover skg kie. n enjoy motherhood~

CikNaa said...

salam kenal.. nak tanye anis xmakan pedas ke? sbb selalu nurse ckp jenis rahim lembut ni org nye tak mkn pedas.. ada effect upe nye..

CikNaa said...

lg 1, sy pn bersalin kt kluang tp bukan hospital kluang.. dengar jgak kt sane selalu klu dh bersalin kne seluk lagi.. euwww.. seriau nye!

Anonymous said...

Farhana ann. Hehe mls nk log in.

Trrbayang2 bahagian ann pula.huuu.

Norehan Setapa said...

part jahit tu memang ngeri kan..sampai harini terbayang lagi even anak dah setahun..
jom jenguk blog saya
http://vitaminpilihansemua.blogspot.com/