May 10, 2012

Review 2 : Jurnal Perkahwinan

Salam.


Mari kita sambung sesi review majlis perkahwinan Anis yang lalu.


Tapi untuk entry kali ni kita tengok Jurnal Perkahwinan atau omputih kata Wedding Journal. Hehe.


Setiap b2b sepatutnya mesti ada sekurang-kurangnya satu jurnal untuk menyimpan segala butir penting berkaitan persiapan majlis perkahwinan anda. Tujuannya adalah supaya setiap urusan yang b2b lakukan ada 'hitam-putih' nya. Dengan adanya jurnal ini, perjalanan persiapan majlis akan nampak lebih jelas.


Wedding Journal Anis adalah ringkas je. Hanya menggunakan buku nota biasa yang terdapat beberapa bahagian yang telah diasingkan dengan warna yang berbeza.



Jom kita bedah apa yang ada dalam jurnal Anis. ;)






Bahagian depan jurnal Anis setelah di DIY. Haruslah mengikut warna tema majlis kan. Purple-putih menjadi idaman. Hehe. Sewaktu jurnal ini disediakan, kami masih belum ada tarikh nikah lagi tau tapi sekurang-kurangnya segala idea yang terlintas da boleh tulis dalam jurnal ni siap-siap. ;)







Pada bahagian dalam pula Anis lekatkan kalendar tahun 2011. Setiap hari tick ok. Hehe. Nampak yang bertanda dengan bentuk hati tu? Itu adalah tarikh kelahiran Anis, Encik Suami dan tarikh pertunangan kami. Hihi.







Bersebelahan dengan kalendar pula Anis lekatkan gambar kami. Hehe. Gambar ni adalah masa sesi outdoor majlis perkahwinan kak ngah suami pertengahan tahun lepas.






Bahagian pertama dalam jurnal Anis diberi nama : ANTARA SAYA DAN AWAK

Pada bahagian ni lebih kepada sesi mengingati tarikh-tarikh penting, cerita-cerita menarik dan sebagainya antara Anis dan suami waktu zaman bertunang dulu. :)






Bahagian kedua pula namanya : HAL-HAL LAIN

Untuk bahagian ni lebih kepada urusan kewangan sebenarnya. Tapi masa buat label tu belum terfikir tentang bahagian kewangan jadinya malas nak tukar bila da guna. Hehe.





Anis tak cukup rajin nak tampal semua slip bayaran cantik-cantik, jadi sebagai langkah mudah, Anis cuma lekatkan paperbag yang dipotong pendek kemudian sumbat la segala jenis slip bayaran dalam poket tu.



Pada bahagian kanan pula adalah senarai pembelian berserta dengan tarikh dan jumlah RM yang digunakan. Beli sikit-sikit, bila kira semula semua yang Anis tulis ni memang rasa terkejut mana la dapat duit banyak-banyak tu. Huhu.






Bahagian ketiga adalah WEDDING CHECKLIST - MY DREAM

Bahagian ni tertumpu pada majlis impian, design baju, pelamin dan sebagainya.





Muka pertama dalam bahagian ni adalah senarai impian Anis untuk majlis walimah Anis. Alhamdulillah dalam banyak-banyak impian yang Anis catatkan dalam jurnal ini, hampir kesemuanya terlaksana. ;)






Bahagian terakhir pula adalah WEDDING CHECKLIST

Bahagian ni tertumpu pada urusan rasmi dan serius macam urusan berkaitan dokumen, HIV test dan sebagainya. Untuk bahagian ni tak banyak sangat detail yang ada sebab lebih kepada contengan Anis berkaitan prosedur je. Hehe.






Untuk kulit belakang jurnal ni pula Anis buat poket kecil. Dalam poket ni Anis simpan segala brosur yang tidak berkaitan, draf rekaan kad jemputan DIY dan banyak lagi.




Ok itu sahaja hasil bedahan jurnal perkahwinan Anis. Jurnal b2b lain macam mana pula? Mesti lagi sistematik kan??





May 02, 2012

Review 1: Inai (UPDATE)

Salam.


Hari ni Anis nak cuba mula buat review sikit-sikit ok.


Kalau ikut plan, Anis nak review bunga pahar dengan bunga manggar dulu hari tu kan, tapi maaf sangat ye sayang-sayang sekalian, kekurangan gambar dan kekangan masa nak sediakan gambar untuk tutorial kedua-dua DIY tu jadi Anis tak boleh nak review sekarang. Buat b2b yang nak tahu cara buat bunga manggar tu dalam waktu terdekat ni boleh email Anis ek. Nanti Anis bagi tutorial tapi secara teks je la takde gambar. Boleh? Hehe.



Entry kali ni Anis akan review inai dulu. Bersempena hari ni genap dua bulan mahligai cinta kami terbina. Auww.


Inai Anis masa majlis hari tu ringkas je. Anis cuma pakai inai pada hujung jari sebab Anis tak suka inai ukir-ukir. Nampak tangan macam ada penyakit kulit je. Hehe. Lagi pun ada banyak percanggahan pendapat tentang inai ukir ni kan. Jadi lebih baik di elakkan terus. Untuk suami pula memang bebas inai. Lelaki adalah haram memakai inai ye sahabat sekalian.


Inai Anis adalah 100% buatan sendiri. Anis pakai inai daun yang dipetik dekat belakang rumah je. Hehe. Campuran inai Anis pun ringkas. Anis cuma letak daun inai, gambir dan nasi. Semuanya di blend je. Tak payah nak tumbuk-tumbuk. Haha.



Anis mula pakai inai malam hari Jumaat. Tu pun lepas da siap semua kerja untuk hari tu la. Masa pakai inai tu da tersengguk-sengguk tahan ngantuk. Hehe. Oh ya inai ni adik perempuan Anis yang tolong pakaikan.


Dan hasilnya keesokkan hari;






Sangat pekat dan puas hati. Oren dia memang memukau sangat. Hehe.




Dan kat bawah ni pulak warna dan sisa yang tinggal setelah dua bulan berlalu. Tapi gambar ni diambil lebih kurang seminggu yang lepas kalau tak silap;






Warnanya masih pekat macam masa pakai dulu tapi dalam gambar ni nampak agak pudar. Terlebih cahaya mungkin.



Bila tengok inai yang makin berkurang serius rasa rindu nak buat majlis tu datang lagi. Huhu. Bila inai da habis nanti rasa nak pakai lagi la. Tu pun kalau suami izinkan. Hehe.


Oh ya, perasan tak backdrop putih belakang kepala katil tu? Itu adalah backdrop dari hari majlis lagi. Memang tak ditanggalkan sampai sekarang. Jadi feeling pengantin baru tu sentiasa ada gitu. Auww.





p/s: Selamat ulang bulan ke-2 encik suami!!!



[UPDATE]

Untuk 'resipi' inai yang Anis pakai adalah seperti berikut:

- Daun inai secukupnya. Macam Anis yang cuma pakai dekat jari tangan je jadi daun inai yang Anis ambil dalam dua genggam. Dua genggam ni yang da dicabut dari tangkainya tau. Bukan genggam dengan tangkai sekali.

- Nasi. Tujuan letak nasi adalah supaya daun inai tadi melekat cantik dekat jari kita. Masa Anis pakai dulu Anis letak dalam 2 sudu tapi tak cukup lekat lagi tu. Lagi bagus letak 3-4 sudu. Kalau jenis yang suka masak nasi lembik lagi senang lekat berbanding nasi yang masak sebutir-butir tu.

- Gambir pula tujuannya nak buat inai lagi merah. Anis beli RM1 dapat banyak. Mak cik Anis suruh letak sikit je tapi Anis letak banyak juga lebih kurang 1/3 ke 1/2 dari gambir yang RM1 tu. Hasilnya memang sangat merah inai Anis.

Kesemua bahan ni Anis blend guna blender yang kecik tu. Yang selalu guna untuk buat blend gula tu. Tahu kan? Tak payah letak air tau. Blend je kering-kering macam tu. Blend sampai daun inai tu lumat. Bila da siap boleh la pakai sebelum tidur lepas tu bungkus dengan plastik.


Siap!


Sekian~


^_^