April 23, 2012

pertama kali berjauhan

Salam.


Ingat lagi dengan penulis blog ini?? Hehe.


Maaf ye kalau ada yang ternanti-nanti entry baru dalam blog 2hati-jadi1 ni. Lepas kahwin memang momentom nak berblog tu kelaut sangat-sangat. Hihi.


Hari ni Anis update la sikit ek. Buat hilangkan sawang dalam blog ni. ;)


Setelah hampir dua bulan menempuh alam perkahwinan, minggu ni la buat pertama kali Anis berjauhan dengan suami. Huk. Gila sedih. T_T. Ahad semalam suami Anis da pun berangkat ke Tanjung Leman untuk berkursus selama tiga hari. Tiga hari cukup lama untuk orang yang tak pernah berenggang dengan suami tau.


Pagi ahad tu ada la drama air mata sikit. Biasa la budak manja kan. Hihi. Err sebenarnya dari malam sabtu tu air mata asyik meleleh je. Huhu. Lembik betul rasa. 



Tapi tak boleh layan sangat perasaan ni. Nanti kasihan suami susah hati pulak dia masa kursus kan. Jadi Anis kena la kuatkan semangat.



Semalam Anis sibukkan diri dengan mengemas bilik tidur kami. Kemas dalam erti kata menghilangkan segala debu-debu cinta yang ada. Hehe. Yeay! bilik da tersusun semula. Ngee. Siap mengemas terus pengsan sampai petang. Terjaga pun lepas dapat sms dari suami. Hihi.



Sepanjang suami pergi berkursus, suami bekalkan Anis dengan bahan-bahan bacaan ilmiah. Tak nak Anis bosan la lebih kurang. Hihi. Terima kasih encik suami. ;)





:: Bahan bacaan yang suami belikan sabtu lepas untuk Anis ::




Semua buku ni suami belikan masa beliau pergi ke kuliah dhuha perdana dekat masjid jamek kawasan perumahan Anis ni. Ustaz Zahazan yang datang bagi ceramah.
 

Walaupun agak sedih sebab kena berjauhan sementara dengan suami untuk tiga hari ni, tapi tak mengapa la. Anis teringat kata-kata Prof Kamil dalam blog beliau satu masa dulu; Prof Kamil buat entry menceritakan bagaimana kalutnya beliau bila isteri keluar berkursus dan satu ayat dalam entry tersebut yang Anis masih simpan dalam hp Anis sampai saat ini adalah :


"Perpisahan memperbaharui rasa rindu"



Betul pun kan? Tapi macam Anis lain sikit la kot. Sedangkan masa suami dekat sisi pun boleh rindu-rinduan, inikan pula bila berjauhan. Huhu.



Ok la sampai sini dulu entry Anis ek. Entry kosong je. Sekadar nak buat luahan jiwa. Ecehh.



Buat suami, jaga diri baik-baik. :)





April 05, 2012

bahagia

Salam.


Menjadi rutin Anis setiap kali balik kerja kena jemput suami dekat tempat kerja dia pula sebab laluan kami sama dan pejabat Anis lebih ke depan dari pejabat suami.


Dan menjadi kegemaran Anis untuk memandu dengan laju lebih-lebih lagi kalau turun bukit memang takkan tekan break. Hehe. Nak dijadikan cerita petang semalam masa tengah laju turun bukit ada satu kereta wira keluar dari simpang sebelum simpang pejabat suami tanpa berhenti tengok kiri kanan dulu. Sikitttt lagi nak bercium kereta kami tu uollsss. Nasib baik sempat tekan break. Huhu.


Bila da jemput suami, Anis pun cerita la dekat suami pasal kejadian yang baru berlaku tu.


"Tadi sikit lagi nak langgar wira bengong kat simpang atas tu. Huhu."


"Laa..habis tu sayang hon dia tak? Buka tingkap sound dia kaw-kaw. Bawak kereta tapi tak pandai tengok jalan."


"Ish tak nak la. Nanti hilang keayuan. Auww"


"Alaa dengan abang je ayu-ayu. Dengan orang lain biar garang je."


"Tak nak la. Nanti orang cakap; ish siapa jadi suami perempuan ni habis la. Hahh abang juga yang malu."


"Eleh diorang apa tahu. Padahal bahagia je."


Dua-dua pun gelak. Haha.


Ok cerita ni tak penting pun. Hehe. Tapi bila suami kata dia BAHAGIA, Ya Allah senang hati Anis dengar. Anis kadang-kadang risau tak dapat bahagiakan suami ke apa. Tapi bila suami cakap macam tu memang syukur sangat-sangat. Alhamdulillah.


Diharapkan kebahagiaan yang suami rasa sekarang ni akan berkekalan sampai syurga. Aamiin.


^_^



April 03, 2012

satu

Salam.


Wah lama betul blog 2hati-jadi1 ni terbiar sejak da habis majlis ni kan. Hihi.


Kalau dulu ada je entry hampir setiap hari tapi untuk bulan 3 cuma ada beberapa entry je. Tak sampai 10 pulak tu. Haha. Biasa la kehidupan selepas menjadi isteri ni kan. Banyak yang berubah. Kalau dulu boleh je menghabiskan masa berjam-jam depan laptop tapi sekarang kena la berpada-pada. Lagi satu sekarang ni kalau di rumah Anis online menumpang laptop suami je. Laptop Anis da nazak da. Nak hantar ke kedai tak hantar-hantar sampai sekarang. Ngee. Bila berkongsi ni tahu je la kan, suami pun ada kerja yang nak dibuat guna laptop dia jadi Anis tak boleh la nak online mengadap blog. Tahu je la bila mengadap blog ni kurang-kurang ambil masa dekat 2-3 jam juga. Haha.


Sepatutnya Anis nak buat entry semalam sebab semalam Alhamdulillah genap sudah usia perkahwinan kami 1 bulan 1 minggu dan 1 hari. Semuanya 1. Cantik! Tapi hari ni da jadi 2 hari la. Hehe. Semalam tak berkesempatan nak buka blog. Lagi-lagi dekat pejabat kan. Nak update blog pun kena pagi-pagi macam ni. Sebelum bos masuk. Hehe.


Kepada pembaca blog 2hati-jadi1 ni, Anis minta maaf sangat-sangat sebab masih tak review majlis kami lagi. Anis cuba cari bahan untuk review ye. Yang mana boleh Anis review awal, Anis akan cuba. Mungkin untuk permulaan Anis akan review sekali dengan buat tutorial berkaitan bunga manggar dan bunga pahar sebab ada permintaan daripada beberapa pembaca blog ni. Auww. InsyaAllah dalam waktu terdekat ni Anis akan usahakan untuk buat entry tutorial tersebut. :)


Perkembangan sekarang pula, Anis dan suami sedang set up bisnes. Nanti bila semuanya da ready, Anis akan umumkan dekat blog ni eh. Fokus Anis lebih kepada wedding stuff, manakala suami pula lebih kepada gadget. InsyaAllah dalam waktu terdekat ni. Oh ya, kalau ada sesiapa nak tempah bunga tangan, bunga pahar  dan lain-lain wedding stuff boleh la hubungi Anis ek. :)


Ok sampai sini dulu ye. Detail berkaitan bisnes nanti-nanti baru buka cerita ye. Hee.


Take care and happy preparing to all b2b! ;)