November 28, 2012

Review 22: Doorgifts

Salam rabu!


Ok malam semalam gigih guna laptop suami cepat-cepat sebab nak edit semua gambar yang nak digunakan untuk baki review yang tinggal. Jadi hari ini mari kita bersambung ke review ke-22 berkaitan dengan doorgift ok!


Kita bermula dengan tag terima kasih.

Seperti yang Anis pernah beritahu dalam entry review bunting dan signage hari tu, tag terima kasih Anis DIY sendiri je kan. Jadi kali ni Anis tunjukkan tag terima kasih hasil DIY Anis tu.





Yang ini tag terima kasih yang Anis lekatkan pada bahagian luar brown paper bag. Tag ni cheapskate je. Anis cuma guna kertas A4 80gsm. Ahaks. Ala lepas tu pun orang buang juga paper bag tu kan. Jadi tak rasa ralat pun. ;)


Tag ini Anis buat 1000 keping secara sendirian berhad. Dari design, print, potong dan lekat. Semua Anis buat sendiri sebab nak puaskan hati sendiri kan. Hehe. Tag ni Anis buat awal-awal dulu. Dari sebelum ada tarikh nikah lagi. Jadi masa buat tu tak payah letak tarikh majlis pun. Masa lekat pada paper bag pun boleh buat slow-slow sebab masa ni memang masih awal lagi. Kira di awal alam pertunangan gitu da mulakan projek tampal tag ni. Hehe.





Yang ini pula tag terima kasih yang Anis buat untuk jar yang diletakkan dalam paper bag.

Tag ni pada asalnya tak ada dalam senarai DIY pun sebab mula-mula tu ada tag lain yang Anis da design dan serahkan pada emak dan sepupu Anis untuk siapkan. Sekali bila da banyak sangat tangan yang buat, tag tu nampak buruk gila! Arghhh tak sanggup tengok. Akhirnya Anis gigih buat design lain dan siapkan sendiri. Tak nak minta tolong orang lain. Uhuu.


Tag  yang ni Anis gunakan kertas kad. Tebal dia macam kad jemputan yang Anis DIY tu cuma yang ni kadnya berwarna putih dan Anis buat design dengan background pink supaya senang nak potong. Dekat tag ni ada tarikh majlis sebab masa buat tu tinggal beberapa bulan je sebelum majlis berlangsung. Untuk talinya pula Anis gabungkan dua warna benang kait. Benang kait pula memang Anis ada simpan banyak. Jadi tali tag ni ada 5 warna yang berbeza. Ikut la baki benang kait tu ada banyak mana kan. Kita gunakan je sampai habis. Hehe.



Sekarang kita beralih kepada isi dalam paper bag pula ye.


Isi dalam paper bag tu ada macam-macam. Maklumlah mak Anis ni jenis risau takut doorgift tak cukup je. jadi punya la banyak benda yang dia tambah.


Antara isi dalam paper bag tu adalah cereal in a jar, kek buah, muffin, telur rebus. Apa lagi eh? Tak ingat sudah. Ngee.




Ini semasa proses mengisi makanan dalam bekas jar tersebut.

Sebelum isi cereal dalam jar tu, Anis alaskan dulu dengan doily paper. Jar ni dalam 1000 biji juga la. Puan emak sponsor. Hehe. Untuk harga satu jar ni lebih kurang 80 sen kalau tak silap.






Yang ini doorgift VIP.

Anis DIY yaasin untuk bagi pada rombongan suami dan makcik pakcik Anis je. Buat pun tak banyak. Dalam 50 je rasanya. Semuanya Anis buat sendiri. Dari potong mounting board, lipat, sampul, lekat sampai la ke bungkus. Ye ye Anis memang sangat suka buat kerja sendiri. Hehe.






Ini semasa proses membungkus doorgift sehari sebelum majlis akad nikah.

Yang dalam bekas kuning tu muffin. Owh ya, untuk kek buah tu sebenarnya Anis ada DIY pillow box tapi tak ada ambil gambar pula. Korang google je la kalau nak tahu pillow box tu bentuknya macam mana eh. Hehe. Pillow box tu Anis buat dalam 500 kalau tak silap. Tu pun buat seorang diri jugak. Ngee.





Ini hasilnya setelah siap dimasukkan segala macam makanan dalam tu.

Oh ya, reben purple yang terlekat pada paper bag tu pun Anis pintal sendirian berhad. Hiks. Tak payah la kata Anis gigih ke apa sebab masa buat semua benda ni Anis masih belum bekerja kot. Jadi ada banyak masa terluang dekat rumah. Tu yang boleh DIY macam-macam dan buat banyak benda sendiri. Hehe.






Ini hasil tangkapan OP semasa hari majlis berlangsung.


Doorgift ni disusun atas meja terus jadi memudahkan mak ayah Anis nak bagi pada tetamu yang hadir. Tapi sedikit ralat masa susun doorgift ni sebab makcik Anis nak ikut kepala dia pula. Haish. Padahal ikut perancangan kami sekeluarga, doorgift yang berisi jar sebanyak 1000 biji tu yang nak didulukan kepada tetamu. Yang terkemudian yang tak ada jar tapi makcik Anis ni pergi susun campur-campur pula. Katanya biar tetamu dapat macam-macam. Haih la. Susah!


Tapi sabar je la. Uhuu.


Ok la sampai sini dahulu review Anis ye. Nanti sambung review lain pulak.


Daa~







1 comment:

SOULMATE is said...

dear.beli cereal borong kt mane?share blh ;)