October 02, 2012

Review 5: Baju dan veil resepsi [update 04/10/12]

Salam semua.


Mari bersambung ke episod review ke-lima pula ye.


Hahh kemain rajin Anis review untuk blog 2hati-jadi1 ni tau. Sila beri tepukan gemuruh. Haha.


Ok kali ni Anis nak review baju dan veil resepsi pula. Tema resepsi kami adalah purple violet. Tapi bila da bercampur dengan warna lace dan samping + tengkolok suami jadi la warna tema kami purple-pink-goldy. Haha. Ok la tu kan. ;)


Seperti yang pernah Anis coretkan dalam entry sebelum nikah dulu, kami tempah baju nikah dan resepsi di satu kedai yang sama. Kalau baju nikah punya cerita sadis yang berbeza di mana beading yang dijanjikan oleh tukang jahit tak muncul-muncul saat baju di ambil. Baju resepsi lain pula ceritanya.


Baju resepsi ni Anis da siap belikan lace untuk ditampal oleh tailor tersebut. Tapi tahu apa jadi? Dari sebanyak-banyak lace yang Anis berikan pada dia, cuma seciput je yang dia tampal pada baju Anis. Lepas tu tampal tak berseni langsung. Ada patut dia tampal lace pada baju Anis guna jahit mesin. Memang sangat tak kemas langsung hasil kerja beliau. Sepatutnya lace tu disembat la halus-halus kan. Kita bayar dia bukan untuk hasil kerja cap ayam macam tu. Hurm.


Masa Anis ambil baju ni memang geram je la dengan tailor tu. Langsung tak nak bercakap dengan dia. Anis ambil terus menonong keluar dari kedai dia. Takde da nak senyum ke, ucap terima kasih ke. Sakit hati sangat da masa tu. Yang menambahkan sakit hati masa ambil baju tu adalah bila Anis minta lebihan lace Anis dia boleh kata dia tak ingat dia letak mana. Memang mendapat la. Anis suruh dia cari juga. Kalau tak bayar ganti rugi. Huh!




Baju resepsi Anis setelah Anis tambah lagi lace pada bahagian pinggang. Kalau tak memang lagi kosong baju ni. Nak tambah manik memang da tak sempat sebab masa ambil baju ni ada tiga minggu lagi sebelum majlis. Banyak lagi kerja lain nak kena buat. Jadi lupakan je la pasal manik. Nasib la lace tu da cukup lip-lap. Hehe.






Ni gambar masa hari kejadian a.k.a hari majlis la. Hehe.

Mujur la lebihan lace yang dia pulangkan pada Anis tu cukup-cukup untuk Anis lekatkan pada pinggang. Kalau tak nampak juga babad-babad kat bahagian perut tu. Haha. Eh mujur ada PB tau. Slim melim i masa majlis. Ngee~




Masa outdoor.


Baju suami pun tempah dari tailor yang sama. Alhamdulillah baju suami takde apa-apa masalah. Segak bergaya je tengok suami pakai baju ni. *tergoda* ;p


Masa outdoor suami cuma pakai suit beliau ni je sebab outdoor kami tak buat hari yang sama dengan majlis. Maklum la tengkolok dengan samping termasuk crown dengan rantai Anis tu sewa dari mak andam je. Hehe.


Secara keseluruhannya Anis sukakan baju resepsi kami suami-isteri walaupun ada drama disebaliknya. Anis cukup suka material kain ni. Dalam gambar nampak macam kain keras je kan tapi sebenarnya kain ni sangat lembut. Teksturnya macam kain satin tapi tak berkilat macam satin.


Harga pula?

Sila la percaya baju kami ni harga untuk semeter kain cuma RM10 sahaja!

Hahahahaha.


Beli 4 meter seorang baru RM80. Kos upah untuk dua pasang baju ni tak sampai RM200 pun.


Berbaloi-baloi!!!


Eh lupa nak cerita pasal veil. Hihi.


Veil Anis adalah hasil DIY Anis. Veil untuk majlis resepsi ni sangat-sangat la simple sebab Anis da malas nak DIY lepas tu memikirkan baju da ada lace kan, so kita buat veil yang ringkas je.


Veil Anis untuk majlis resepsi ni adalah sifon soft purple. Potongannya pula bentuk D tapi bahagian bucu kiri-kanan tu Anis potong membulat je. Hantar kedai jahit tepi lepas tu Anis cuma tambah manik putih pada sekeliling veil tersebut. Siap!


Ok rasanya da cukup panjang Anis membebel untuk review baju dan veil resepsi ni. Nanti kita sambung review lagi ye.



[update 04/10/12]

Nama kain baju resepsi kami ni Valentino.
Anis beli dekat kedai kain biasa je dekat Kluang ni.
Semalam Anis pergi lagi kedai tu tengok harga kain ni masih sama RM10 semeter.
Ada banyak pilihan warna. Jadi kalau ada sesiapa nak kirim Anis belikan kain ni Anis dengan senang hati membantu. Tapi nak minta upah sikit boleh?? Hehe.

Untuk Ayong,
Kedai tu dekat area belakang bustand Kluang.
Ayong orang Kluang ke?
Hehe.

7 comments:

~misshuny~ said...

wah anis..bestnyer ada baju sendiri..hani sewa butik jer..huhu

ni@ @in said...

material jenis ape ek kain tu anis?
cantik

Nurul Farhanah~ said...

salam dear..
nak tnye la kain pe ye :)

BuDaK cOmOt said...

sangat cantik....
bila gantung ngan hanger takder laa nampak sangat..
tapi bila tgk gambar yg awak pakai tu..perrrggghhhhh cantek.....!!!~

kain tu RM1o je semeter??? beli kat mana kak oiii??

AyongAtikah Zaid said...

assalamualaikum..anis..boleh tau tailor kat mane? so far dia jahit ok la kan? just mslh lace tu je ye? klu xnak bagitau kat sini, boleh email ayong k... atikah_zaid@yahoo.com.my
mode tengah mencari tailor murah yg boleh jahit dress...huhu..

sakura kura said...

kain 10 rgt..leh la mntk tlg..hehe.. y bju lelaki tu bju melayu moden ke.. gune material y sme ye? bpe ye upah die

Nur Hidayah said...

Salam..cantiknya dress...bleh tau x mcm mna nk ckap gn tailor untuk jahit bju mcm ni?