September 19, 2012

Review 3 : Baju Nikah


Salam.


Entry kali ni mungkin berjela-jela (kot). Hehe.



Kemain tau pengantin basi ni. Nikahnya da setengah tahun, review majlis baru masuk yang ketiga?
Haha. Ampun ye. Memang da kurang sikit nak update blog ni lepas da selesai majlis. Hihi. Lagi pun sekarang ni Anis dan suami sedang set up bisnes kami. Kawan-kawan jemput la singgah blogshop kami:

MyLuvlyBaby

dan ini pula fanpage untuk blogshop kami:

Fanpage MyLuvlyBaby


Ok cukup da untuk iklan. Hehe. Jom sambung ke tajuk entry hari ini.


Kali ni Anis nak review baju nikah pula. Baju nikah Anis adalah kurung moden. Pada mulanya mengikut perancangan Anis cuma nak jahit baju nikah sendiri dan memilih baju kurung pahang sebagai pilihan pertama. Tapi disebabkan masa tu Encik Suami kata nak baju nikah dari fabrik yang sama, maka kena la tukar plan. Boleh baca cerita tu dekat entry yang ini.




Design yang Anis tunjukkan pada tailor kedai tu adalah design dalam majalah Nur edisi pengantin.





Pilihan Anis adalah baju sebelah kiri. Baju kurung moden dengan kain kembang.






Ini cover depan majalah Nur tersebut. Edisi November 2011 kalau tak silap. Cover depan nya ada gambar Fida dengan ex-tunang Apek, Elia Jejari Runcing.





Malangnya terdapat drama masa nak selesaikan urusan baju nikah dan sanding kami. Lain diminta lain yang dapat. Masa hantar kain tu Anis dan minta tailor tu tambah kan beading pada lengan dan kaki baju tapi masa kami ambil, baju tu kosong-sekosongnya. Frust?? Tak payah cakap la. Masa tu tinggal tiga minggu je lagi sebelum majlis. Stress dengan urusan lain lagi ditambah pula dengan nak memikirkan masalah baju nikah pula.




Tapi nak tak nak kena la hadapinya juga kan. Walaupun kawan Anis bagi cadangan hantar pada kedai lain untuk siapkan beading tu tapi Anis tak nak ambil risiko lagi. Nanti takut apa lagi drama yang timbul bila berurusan dengan orang luar ni kan. Sebagai penyelesaiannya, Anis jahit sendiri poodle flower untuk ditampal pada baju nikah Anis.







Poodle flower dalam proses. Untuk pengetahuan, kain sifon yang Anis guna untuk buat poodle flower ni adalah lebihan Anis jahit backdrop katil Anis. Haha. Gila cheapskate aku! Takpe selagi boleh jimat kita jimat. Hehe.




Bila poodle flower da siap, Anis susun pada kaki baju dan hujung lengan. Kemudian dimatikan dengan jahitan manik putih pada tengahnya. Anis susun tegak je. Da takdenya nak buat yang rumit-rumit.




Untuk veil pula, memang 100% hasil tangan Anis. Veil Anis adalah daripada fabrik sifon juga dan ditampal dengan lace kemudian diberatkan dengan manik yang sarat gila-gila. Hehe. Boleh tahan berat juga veil Anis ni sebab memang banyak gila manik yang Anis gunakan.



Baju nikah suami pula ringkas je. Sekadar baju melayu cekak musang kosong tanpa sulam. Untuk samping pula kami beli di Jakel. Kami ambil pakej lace pangantin tu.








:: Full view baju nikah Anis dan suami ::








:: Ini adalah view veil DIY Anis ::






Hasil akhir baju nikah Anis adalah sangat memuaskan hati sendiri. Hehe. Mak andam Anis siap cakap 'baju kau da macam tempah kat Hatta Dolmat' Haha. Ye la kak. Hatta Dolmat cap ayam je saya ni. Hehe.



Ok selesai sudah entry review yang ketiga. Review yang ke-empat?
Tunggu la 6 bulan lagi. Hahaha.
Kalau Anis rajin Anis review lagi ye.
Sampai sini dulu.
Salam~~~







2 comments:

Amalina Ali said...

Ala... baju tak clear sangat la. boleh tunjuk dengan lebih dekat lagi tak??? hihi.

Nway, nice jugak. :)

orked violet said...

Hi Anis
Salam Kenal~

Ade Lg pic baju nikah x?sya pon ske ngn bj 2.ade mag 2kat umah

tp confused part pinggang.huhu.sya cm berisi sket tkt nmpk gemok.huhu.Anis kurus xpe..huhu

BTW, free vesit La ye
sya-orked.blogspot.com