November 10, 2011

doorgift nikah

Salam.


Cik Anis nak mohon pendapat b2b dan mantan b2b ni.


Macam ni kisahnya. Ecehh.


Cik Anis tiba-tiba rasa nak sediakan doorgift untuk majlis akad nikah nanti. Doorgift yang berbeza dengan doorgift majlis walimah.


Persoalannya sekarang, wajar ke tak ek?


Majlis akad nikah nanti akan diadakan di rumah je. Majlis walimah pula InsyaAllah keesokkan harinya juga di rumah.


Ke masa hari akad nikah tak payah sediakan doorgift tapi cukup sekadar jamuan makan ringkas je?


Mohon pendapat kalian ya.



Terima kasih.


^_^


15 comments:

erin moshimoshi said...

erin doorgift nikah nnti x bagi pun . sebab just family saje .. cume dapat makan je nt :)

Fariza said...

hi :)
lain org lain pandangan. terpulang dan tidak membebankan. Islam kan mudah ;)

1) pemberian doorgift masa nikah nanti boleh bg. biarlah ianya tidak membebankan keluarga itu.

2) jika tidak beri doorgift pun ok. x mendtgkan masalah. cuma, ikut pada kewangan masing2.

mcm fariza, masa nikah, tiada doorgift, jamuan makan + doa selamat diadakan secara kecil-kecilan di bawah rumah. jika ada yg ckp2, biarlah, dh namanya manusia. ehehehe

Lieya said...

Singgah sini... biasanya org just buat jamuan ringkas je, tp kalau ade rezeki lebih and dah niat nak buat door gift apa salahnya kan....

Nurul Husna Abidin said...

Pendapat husna la kan, rasanya tak perlu bagi doorgift utk majlis nikah...bagi masa kenduri je...tapi tpulang pd anis la...hehe...

Asfiza said...

pendapat as..as rasa buat jamuan jer..untuk belah lelaki selepas majlis akad nikah..

Miss Sunshine said...

hmm, haritu pernah utarakan soalan ni pada kakak saya, tapi dia kata tak perlu doorgift... tapi saya ni degil sikit, nak jugak ade doorgift.. hehe.. tapi doorgift yang sangat simple... saya bagi kitab manzil(RM1.50)je.. tetamu masa nikah pun sikit je. 100 orang je.

kalau ada duit lebih, boleh nak sediakan doorgift nikah... tapi, kalau takde pun takpe..

UyaRayza said...

tengok budget anis mcm mane..if ade budget lebih ok jer kalo anis nk buat..mcm uya mmg x ade doorgiftnye masa majlis nikah tue hehehe..saya pengantin kedekut heheh

akutakfemes said...

kalau ada bajet... bole jugak bagi doorgift for nikah... nikah ni selalunya just sedara mara kedua pihak kan...

tapi kalau bajet agak terhad, cukuplah sekadar jamuan ringkas, lagipun esoknya diorang dapat jugak doorgift waktu majlis sanding tu...

=)

My Life's Journey said...

Salam pekenalan .. umi singgah dn jd follower kat cni.

Hrmm bagi umi doorgift time akad nikah ni selalunya dibagi kat orang zikir .. diorang hadrah .. kalau nak bagi kat tetamu time akad nikah boleh juga .. bagi yang ringgan2 mcm gula2 dlm kotak ke ..


Umi belum kahwin ..tapi selalu tengok orang bt mcm tu hihi

Alang said...

kalau bagi kat family in laws saje?

Anonymous said...

Nak bagi boleh xbagi pun boleh. xjadi masaalah.semuanya terpulang pada bajet awak.semua itu kena ambil kira.fyi, masa saya nikah dulu adalah sediakan sikit doorgift utk para tetamu.simple je tp diorg semua suka. hehehee :)

FY said...

hye anis..FY cadangkan bagi mathurat atau pun buku doa

wailin said...

yg pentink iklas..kasi je

Kisah Hati said...

Assalamualaikum.

Since your majlis walimah on the next day, kalau tak bagi pun tak pe. Macam saya, majlis walimah sebulan lebih dari majlis nikah, so saya sediakan sedikit cenderahati. Lagipun majlis pernikahan saya very intimate event, so yang datang pun tak ramai... around 60 orang je. So saya sediakan surah yaasin, home made choc chips cookies & potpourri sachet. Potpourri tu diy je so cost tak de lah mahal sangat. Boleh tengok kat blog saya.

nia said...

ikut kemampuan selagi tak membebankan diri. ye tak :) setuju dengan fariza. kalau ade rezeki ape salahnya..^^