August 16, 2011

kisah bunga manggar

Salam.


Kejadian satu malam yang lepas.


Cik Anis tengah gelak-gelak girang dengan adik Cik Anis dalam bilik. Tak ingat pulak entah apa kitorang cerita sampai boleh nak gelak-gelak tak ingat dunia. Hehe. Mak Cik Anis yang ada kat luar pun boleh dengar terus dia join sekali melepak dalam bilik Cik Anis.



Entah macam mana, tiba-tiba mak Cik Anis bersuara;


"Buat bunga manggar nanti."


Cik Anis da blur-blur. Yela tiba-tiba mak Cik Anis bagi arahan macam tu kan. Bunga manggar untuk siapa pulak mak Cik Anis suruh buatkan ni. Untuk sepupu Cik Anis kah?



Sekali mak Cik Anis suruh Cik Anis DIY sendiri bunga manggar majlis Cik Anis dan EBS nanti daaa. Adehhh.


Paling tak tahan siap ada request tambahan tahu;


"Mak nak kau buat bunga manggar termoden."


Ambikkk. Termoden tu. Kalau moden masih boleh terima tapi ni termoden. Camne tu. Huhu.


Cik Anis memang ada niat nak DIY bunga manggar sendiri untuk majlis kami nanti tapi belum ada idea yang menarik untuk Cik Anis pilih. Nak yang simple tapi cantik. Nak yang termoden tapi senang nak buat. Nak macam-macam tapi tak tahu mana nak mula. Hehe.


Hasil bantuan google, Cik Anis tertarik dengan dua bentuk bunga manggar ni.



1. bunga manggar feather




2. bunga manggar gula-gula



Antara dua bunga manggar ni Cik Anis rasa mak Cik Anis teringin nak yang pertama tu sebab dia pernah tengok dalam majalah 3 review majlis pernikahan nurul syuhada tu. Tapi Cik Anis macam lagi suka bunga manggar gula-gula. Sebab budak-budak kan suka cabut bunga manggar lepas pengantin berarak kan. Kalau cabut dapat gula-gula boleh makan. Hehe.


Tapi masalahnya pula, kalau nak buat bunga manggar gula-gula ni tak boleh buat awal-awal sebab takut gula tu rosak atau kena serang dengan semut. Nak buat waktu dekat majlis nanti takut tak sempat pulak. Camne?


B2b ada idea lain tak untuk bunga manggar ni?


Yang TERMODEN please~
Haha.



3 comments:

Mimis said...

klau buat bunga manggar yg no 1 tu.. mahal x kosnye?

fainie_riz said...

rasanye mak cik anis pun baca blog jgk kot..tu yg die nk yg termoden tu..ada taste gitu..huhuuh

cik anis said...

mimis:

tak pasti pula kos nak buat berapa..anis belum survey harga lagi..


fainie:

haha..tu la pasal..kena pk betul2 mana yg termoden ni.. ;)