August 04, 2011

harga kawan-kawan

Salam.

Da tengok koleksi gambar photoshoot dalam entry Cik Anis yang lepas?
Kalau belum, boleh tengok dalam post ini [link].


Hasil tangkapan tersebut bukan la daripada OP yang da ada nama di kalangan pengantin-pengantin sekitar Kluang ni. Orangnya masih newbie lagi dalam dunia photography ni. So kalau ada antara anda yang da tengok hasil gambar dalam entry lepas dan merasakan hasilnya so-so je, terima je la seadanya. Hehe. Memang dia belum pro lagi. Masih dalam proses pembelajaran gitu. ;)


Siapa dia yang Cik Anis maksudkan?


Photographer untuk gambar-gambar tersebut adalah kawan Cik Anis dan EBS. Yup. Kawan kami berdua. Dia ni satu pejabat dengan EBS. Cik Anis kenal dia pun sebab dulu kan Cik Anis praktikal dekat tempat kerja EBS kan. Kawan kami ni sebaya dengan Cik Anis. Hehe.


Nama glamer dia Momok. Momok tu bahasa Johor eh? Bahasa luar maksudnya hantu. Kenapa panggil Momok tidak la Cik Anis tahu. Yang Cik Anis tahu Cik Anis pun da biasa panggil dia Momok. Hehe.


Momok ni dengan Cik Anis kira kawan baik jugak la. Masa dia baru berjinak-jinak dalam dunia photography ni pun dia selalu kongsi cerita dengan Cik Anis. Waktu dia beli kamera baru pun dia share cerita dengan Cik Anis. Kira segala berkaitan kamera dan photography mesti dia share story dengan Cik Anis. Maklum la Cik Anis pun minat juga dengan photography ni cuma tak serius sangat la nak belajar segala teknik tu. Mana yang tahu masa dekat U je la yang Cik Anis praktikkan. Hehe.


Apa yang Cik Anis boleh simpulkan, hasil kerja Momok ni makin lama makin ada kualiti. Masa awal-awal dulu Cik Anis tengok gambar-gambar dia biasa je. Tapi sekarang da makin ok. Hari tu Cik Anis minta la sebut harga dari dia. Yela da ada kawan yang jadi freelancer wedding photograpy kan, why not kita masukkan dia dalam list potential vendor untuk majlis kita. Ye tak?


Cik Anis kongsikan senarai pakej harga Momok ni dalam blog eh.

Sticky album: [RM 700]
- 140 keping 4R
- 4 keping 8R
- Frame 18’ x 12’
- DVD

Custom Album:
- 8’ x 12’ = RM 1,300.00
- 10’ x 12’ = RM 1,600.00
- 12’ x 15’ = RM 2,200.00
- 12’ x 32’ = RM 2,600.00 [2 album combine jadi 1]

Semua custom album;
+ free sticky album macam dalam pakej dekat atas
+ frame 18’ x 12’
+ DVD


Outdoor photoshoot free of charge
Photographer 2 orang dan ke atas. [Momok bawa kawan dia yang jadi freelancer jugak]


Ok tak senarai harga kawan Cik Anis ni?


Kalau dari segi  apa yang disediakan memang lagi banyak daripada senarai yang Cik Anis dapat daripada vendor  sebelum ni. [post ini]


Cik Anis masih berkira-kira sama ada nak gunakan khidmat dia atau tidak. Kena bincang dengan EBS juga walaupun EBS awal-awal da kata dia tak kisah nak ambil siapa jadi OP majlis kami nanti. Owh yang pastinya harga yang bakal kami dapat nanti semestinya harga kawan-kawan. Momok janji nak bagi diskaun kalau kami ambil dia sebagai OP. Hehe. 50% boleh? Haha. Demand. ;)


Tapi ada pros and cons nya menggunakan khidmat kawan sendiri dalam majlis kita kan. Risau juga sebenarnya tapi belum confirm lagi ambil dia so tak payah fikir sangat. Hehe.


Next entry Cik Anis share pros and cons guna khidmat kawan-kawan sebagai OP ok.


Rasa da panjang sangat pulak entry kali ni. Till then, daaa~



No comments: