May 19, 2011

bila harus memilih

Salam.




Cik Anis berada dalam dilema di saat dan ketika ini. Huhu.


Di saat sangat susah nak mencari, satu pun tak nak lekat. Tapi bila da lekat satu, datang lagi satu sampai perlu memilih antara dua. Waaa.. T_T


Eh apa yang lekat-lekat ni?


Haha.


Macam ni. Seperti yang selalu Cik Anis btau dalam entry sebelum-sebelum ni, Cik Anis ni kan penanam anggur tegar sejak 8 bulan lalu kan. Hehe. Bulan ni pulak Cik Anis dapat dua offer kerja yang datang dalam jarak waktu yang agak dekat sampai Cik Anis pening nak pilih yang mana. Dan dua-dua offer tu adalah dalam Kluang je. Huhu.


Sebenarnya offer yang pertama Cik Anis da tolak mentah-mentah sebab manager tu minta Cik Anis bagi keputusan malam hari yang dia offer Cik Anis job tu. Tak sempat nak fikir masak-masak pun lagi. Yela tiba-tiba je kan. Siang suruh datang pejabat, bincang-bincang lepas tu malam tu suruh call dia btau keputusan Cik Anis. Huhu. Tapi sebab manager tu adalah kawan EBS kan, so mungkin EBS akan tolong bincang semula dengan dia andai Cik Anis berminat nak kerja dekat syarikat dia. Hurm.


Beberapa hari lepas Cik Anis tolak offer dari kawan EBS ni, Cik Anis dapat panggilan daripada satu syarikat lagi. Yang ni memang Cik Anis harap sangat la dapat sebab da penat cari kerja area Kluang. Huhu. Lepas tu Cik Anis terus terima offer yang ni tanpa fikir panjang.


Bila Cik Anis btau EBS yang Cik Anis terima offer yang ni lepas tolak offer dari kawan EBS, EBS macam tak puas hati. Tak puas hati bukan sebab apa cuma sebab gaji dua-dua jawatan ni lebih kurang je. Yang berbezanya satu syarikat melayu dan satu syarikat bukan melayu. [EBS risau Cik Anis susah nak cari tempat solat kalau kerja dekat syarikat bukan melayu ni.]


Antara dua-dua jawatan ni memang la ada pros and cons nya kan. Tapi bila da bincang dengan EBS pasal dua-dua offer ni, Cik Anis rasa macam da salah pilih pulak. Huhu. Pening la macam ni. Sekarang ni kena tunggu EBS bincang semula dengan kawan dia. Kalau peluang untuk Cik Anis masih terbuka dekat syarikat tu mungkin Cik Anis kena fikir semula pilihan mana yang patut Cik Anis pilih. Tapi kalau offer tu da takde untuk Cik Anis makanya Cik Anis tak perlu pening-pening nak fikir nak terima offer yang mana. Kekalkan dengan keputusan terdahulu je. Hurm..

5 comments:

bahIRAh said...

Salam cik anis..sy Ira, b2b utk next year..hihi.

rase mcm tak percaya jmpe blog cik anis n bace entry psal keje kat kluang ni..sb Ira memang nak sgt2 keje kat kluang. bukan ape, tunang ira keje sini.

bole x nk mintak jasa baik cik anis utk recommend ape2 comp kat kluang tu?memg Ira mengharap sgt ni..

cik anis said...

bahirah:


wasalam..salam kenal ira.. ;)

erm..dekat kluang xdela bnyk sgt comp besar2..tp kalo ira nak cuba nasib mungkin blh try survey kilang2..cr jwtn kosong bhgn admin..sb kluang memang bnyk kilang..kalau comp biasa2 tu susah sikit rasanya sb memang x bape bnyk pn..


lg 1, kalau nk cr keje dgn degree memang susah sikit la kluang ni..bnyk comp x berani ambil..


anis pn cr keje dlm bhgn iklan dlm paper je..sambil tu tunang dan family tlg cr kan juga..


slmt mencari ye..untung2 kita blh jmp bila ira keje kt kluang nanti.. ;)

bahIRAh said...

thanks cik anis..ira sebnarnya tak kesah keje cmane.ira tau msti gaji sikit tp yg penting ira tanak jadik weekend wifey..wuuu sedihnye.dahla couple jauh, xkan da kawen pun nak kena dok jauh2..nangis tiap malm la jawapnye..huhu

tunang pun ade tolong tgok2 kan tp lom ade rezeki lagi nmpaknye :( cik anis tolog doakan kite ea..

again, thanks!

cik anis said...

insyaAllah ada rezeki ira dekat sini..cuma pesan anis, jgn harap sgt keje under kerajaan la eh..kalau dpt swasta pn terima je..anis ni pn da puas mntk kerajaan tp x dpt2..dpt yg swasta ni pn syukur sgt walaupun gaji x bnyk mana..


yg penting dpt keje satu daerah dgn bakal suami.. ;)

bahIRAh said...

utk tahun ni memag dah surrender nak cari keje kat kluang..hihi..kitorag pun plan nak kawin next year so starting next year baru nk start job hunting area kluang or batu pahat.

tunang pun kate ok je kalu die berulang dari BP ke kluang in case ira dpt keje area BP. skrg ni asyik fikir nk kumpul duit je..hihi

btw, ira dah follow cik anis. harap cik anis sudi follow ira ;)